Krewerd (Gr)

Project: 8-stands modulaire melkstal, 50° met voerbakken

In 2020 hebben wij een mooi project mogen afronden in Krewerd (Noord Groningen). Hier werd gemolken in een 2×5 visgraat melkstal uit 1980. Deze melkstal was aan het einde van zijn levensduur waardoor men op zoek was naar een nieuwe melkstal. Er is gezamenlijk overlegd wat een goede vervanger hiervoor zou kunnen zijn. Wij zijn gezamenlijk uitgekomen op een modulaire 8-stands melkstal.

In de aanloop naar het plaatsen van deze nieuwe melkstal, zijn er door ons put versmallende onderdelen geconstrueerd in onze eigen werkplaats. Dit omdat de oude melkput zo breed was dat deze niet genoeg ruimte zou bieden voor een 50-graden positionering van de koe. Na de putversmalling is het mogelijk geworden om de koeien op 50 graden te positioneren en zo plek te bieden voor 8 koeien per kant i.p.v. 5 koeien zoals bij het oude visgraat-systeem.

Na het monteren van de putversmalling, zijn wij verder gegaan met het installeren van de melkstal. De melkstal is al voor 90% met melktechniek voorgemonteerd bij ons in Sappemeer als deze op locatie aankomt. Het is dan een kwestie van de melkstal naar binnen weten te manoeuvreren en vervolgens de laatste installatiewerkzaamheden te voltooien.

Het monteren van de nieuwe melkstal hebben wij binnen één dag kunnen voltooien doordat we ’s morgens na het melken direct zijn gestart demonteren van de oude melkstal een aansluitend de nieuwe melkstal gemonteerd. Op deze manier kan er direct ‘s avonds weer gemolken worden, maar dan in de nieuwe melkstal. Met de laatste afwerkpunten in de dagen na het monteren van de nieuwe melkstal, hebben wij de complete ombouw binnen 3 dagen voltooid. We hebben dit project met veel plezier mogen volbrengen. De familie heeft nu een nieuwe melkstal met een behoorlijke hogere capaciteit. Mede dankzij goed overleg is dit tot een zeer succesvol einde gebracht.

Een video als voorbeeld van een dergelijke 1-daagse ombouw (zoals hierboven genoemd) klik hier. Middels deze video krijgt u een helder en duidelijk inzicht over hoe een dergelijke ombouw plaatsvindt.